Saidina Smart Batch Pertama UPSR 2010 ,adik Nurul Azwa



























Salah seorang anak sulung Saidina Smart Batch Pertama UPSR 2010 ,adik Nurul Azwa.

Alhamdulillah sekiranya fobia matematik berjaya dikikis pada usia awal InsyaAllah minat terhadap pelajaran akan terus memacu diri mereka sendiri sehingga peringkat yang lebih tinggi.

#Alumnisaidinasmat
#Bukansekadarupsr
#Ibuayahpemangkinkejayaan


Maths Game Achievement




"IBU DAN ABI DATANG YA PROGRAM PETANG NI..LOVE U IBU&ABI"JERIT HAZIQ
.
.
Eksited betul Haziq nak Ibu&Abi datang..Itulah Harapan seorang anak..Jadi bile ibu&abi datang, bersemangat rase nak jawab..
.
.
Kehadiran ibuayah yg merupakan VVIP program merupakan sesuatu yg special buat anak2.. A little things,make a big difference..
.
.
Tambahan diselitkan lagi dengan pujian atau penghargaan yg berkaitan dgn sesuatu tindakan, berikan secepatnya selepas event utk menghasilkan impak yg berkesan..😍😍
.
.
Terima Kasih Ibu&Ayah ats kelapangan masa buat Anak2..IbuAyah merupakan VVIP dlm Program tersebut..
.
.
Tak lupa juga, Tahniah buat adik2 yg telah Tamat Semester 1
.
.
MATHS GAME ACHIEVEMENT 
23 JUN 2018
.
.


Kem Teknik Smart Exam






[UPDATE]: DAH BUAT BYK ULANGKAJI..TAPI MASIH TAK DPT JAWAP ....KENAPA YE??



Pernah adik2 dlm situasi mcm ni..yg byk ulangkaji pljaran



Mesti pernah kann..sbb apa ye jadi situasi begini?salah satu sbbnya kerana belum tahu atau belum menguasai teknik menjawab exam dgn cara yg betul..sekiranya ada teknik yg betul..in sha Allah adik2 dpt skor dlm exam..



Jadi di dlm Kem Teknik Smart Exam inilah adik2 hebat kita didedahkan pelbagai teknik menjawab kertas peperiksaan UPSR oleh Guru2 Pakar..untung adik2 hebat ni sbb jumpa lagi Guru2 Pakar yg byk pngalaman dlm menanda kertas peperiksaan upsr..apa lagi adik2 ni laa peluang adik2 bykkan bertanya dgn Guru2 Pakar ttg teknik jawab exam yg boleh mndptkan skor yg mudah..

tp markah exam masih tahap yg lebih kurg sama sbelum ni..??ibuayah pernah hadapi anak2 stress sbb xdpt jawab exam walaupun dah byk ulangkaji??
All the best Adik2 hebat dlm perjuangan mendapatkan ilmu ..💪🏻💪🏻
29&30 Jun 2018
Kem Teknik Smart Exam

Salam Maal Hijrah

SALAM MAAL HIJRAH

“...Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri... “
(Maksud Surah Ar-Ra’d : 11)
Hijrah dalam erti kata sebenar, apabila lahirnya kesedaran untuk berubah kepada sesuatu yang lebih baik, sentiasa berusaha memperbaiki dan mempertingkatkan kualiti diri serta berazam untuk meninggalkan bukan sahaja perkara-perkara yang haram bahkan juga perkara-perkara yang syubhat dan lagha.
Sepertimana kata-kata Saidina Ali : “Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam. Terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam. Dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam.”
Hijrah bukanlah bermusim, menetapkan tarikh tertentu atau menunggu setiap kali tahun baru untuk berubah, tetapi… hijrah yang terbaik berlaku tidak kira masa, tidak kira detik, tidak kira ketika.
Hijrah juga bukan hanya di bibir, tetapi hijrah perlu diterjemahkan dengan tindakan. Untuk itu kita perlukan kekuatan, kita perlukan sokongan dan kita juga perlukan perancangan agar kita sendiri dapat menilai tahap mana perubahan kita. Ibarat seperti graf perubahan, kita melihat di mana turning point kita, di mana pula kadar pecutan kita dan di mana pula bahagian yang mendatar kita. Titik-titik inilah yang mengambarkan usaha peningkatan kita supaya kita terus istiqamah dengan perjalanan hijrah kita.
Sebagaimana peristiwa hijrah nabi ke Madinah yang penuh dengan perancangan dan strategi, maka kita juga perlu mengambil semangat hijrah itu dalam setiap sudut kehidupan kita.

Marilah sama-sama kita :
Hijrah Hati - Ikhlaskan diri, jauhkan dari prasangka dan hasad dengki.
Hijrah Jiwa - Berjiwa besar sanggup berkorban tenaga, masa dan harta benda.
Hijrah Amal - Menjaga yang wajib, pertingkatkan yang sunat, istiqamah dalam beramal.
Hijrah Minda - Berfikiran positif dengan apa jua dugaan dan cabaran yang melanda.

Semoga niat, perancangan dan tindakan kita terarah ke matlamat yang lebih jelas, mendapat keredhaan dan seterusnya menjadi hamba yang terbaik di sisi Allah SWT.





Selamat Hari Malaysia ke 54









Tenang, damai, aman dan makmur, Negaraku Malaysia.
Negara yang dicintai, tanah tumpahnya kasih sayang yang tidak berbelah bahagi serta menjunjung kesetiaan kepada raja-raja.
Di sinilah kita dapat berbangga menjadi seorang warga kepada sebuah negara yang merdeka, berdaulat, demokratik, aman dan makmur.
Kita dapat melihat generasi anak-anak kita hidup dengan muhibbah penuh kemakmuran di dalam sebuah negara yang kian maju. Wujudnya satu masyarakat progresif yang mengaplikasikan sains dan teknologi moden serta minda kelas pertama yang sentiasa mengutamakan pembelajaran sepanjang hayat.
Alhamdulillah dengan limpah izin dan kurnia-Nya jua, kita mampu mengukirkan senyuman yang manis, wajah yang ceria serta dapat menyambut ulangtahun penubuhan Malaysia bagi kali ke-54 dalam keadaan yang harmoni.
Di kesempatan ini, kami warga Saidina Smart Family Programme ingin mengucapkan Selamat Menyambut Hari Malaysia!

Selamat Menghadapi UPSR 2017!

BITTAUFIQ WANNAJAH! 🎓
======================
Warga Saidina Smart Family Programme (Rancangan Keluarga Bestari) mendoakan kejayaan adik-adik yang bakal menduduki UPSR 2017 bermula Isnin ini. 📚
Dengan rahmat Allah SWT, syafaat Rasulullah SAW, berkat guru-guru serta doa dan pengorbanan ibu ayah, insha-Allah, kejayaan pasti dalam genggaman adik-adik semua! Amin.
USAHA - DOA - TAWAKAL ".🎯
Ketenangan mengatasi kegoncangan
Keyakinan mengatasi keraguan
Kesabaran mengatasi kemarahan



JADUAL WAKTU PEPERIKSAAN BERTULIS UPSR 2017


ISNIN (11 September 2017)
8.15 pagi - 9.30 pagi : Bahasa Melayu Pemahaman
10.45 pagi - 12.00 t/hari : Bahasa Melayu Penulisan

SELASA (12 September 2017)
8.15 pagi - 9.30 pagi : Bahasa Inggeris Pemahaman
10.45 pagi - 12.00 t/hari : Bahasa Inggeris Penulisan

RABU (13 September 2017)
8.15 pagi - 9.15 pagi : Matematik (Kertas 1)
10.45 pagi - 11.45 pagi : Matematik (Kertas 2)

KHAMIS (14 September 2017)
8.15 pagi - 9.15 pagi : Sains (Kertas 1)
10.45 pagi - 11.45 pagi : Sains (Kertas 2)




#1 USAHA


Tips Belajar Saat Akhir
==================
 Sentiasa bertenang dan jangan cemas. Rancang tindakan (cth: jadual belajar) dan disiplin dengan perancangan yang telah dibuat. ✍🏻

 Fokus kepada 1 perkara dalam 1 masa. Lakukan senaman ringan apabila fokus daya fokus mula merosot. (cth: berdiri sambil menarik & melepaskan nafas panjang)🙆🏻

 Kekal bersemangat & positif. Bayangkan kejayaan, bukan kegagalan. 🎓💯

 Dapatkan bantuan & sokongan daripada ibu bapa, guru-guru dan kawan-kawan apabila menghadapi kesukaran. Malu bertanya hari ini, akan menanggung malu menerima kegagalan nanti. 😉

 Rehat secukupnya agar kekal segar dan bersemangat! 






#2 DOA

Doa itu senjata Mukmin
===================
Antara waktu mustajab untuk kita berdoa adalah:

 Ketika sahur dan sepertiga malam terakhir 🌛

 Ketika berbuka puasa 🍛

 Ketika azan berkumandang dan di antara azan & iqamah 📣🕌

 Ketika sujud dalam solat 🕋

 Pada Hari Jumaat 🍃

 Ketika hujan turun 🌧

"Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan aku kabulkan." (Surah Al-Mu'min: 60)




#3 TAWAKAL

Tawakal: Kunci kelapangan hati
=========================

Menurut Prof Dr Yusuf Al-Qardawi, tawakal ialah apabila seorang manusia menyusun dan mengatur persiapan, persediaan, strategi dan daya usaha akhirnya dia menyerahkan hasilnya kepada Allah SWT.

"Sesiapa yang bertawakal kepada Allah maka Allah mencukupkan keperluannya." (Surah At-Talaq: 3)

Bagaimana cara untuk bertawakal?

 Yakin kepada yang memberikan jaminan, iaitu Allah SWT. 💪🏻

 Berasa cukup dengan Allah dan bergantung kepada-Nya. 👌🏻

 Dalam sebuah hadis oleh Imam Al-Hakim, Rasulullah SAW menggalakkan umat Islam berkata:

"Lahaula walaquwwatailla billah"
Maksudnya: Tidak ada sebarang daya dan kekuatan melainkan di sisi Allah. 

 Menerima dengan ikhlas dan bersyukur atas apa jua ketentuan.